Seminar za harmoniko

Prijave so zaključene.

13. in 14. 11. 2021

Godbeni dom Mengeš (Zavrti 2 1234 Mengeš)

Žan Trobas
profesor harmonike in koncertant

Žan Trobas se je po opravljeni Srednji glasbeni in  baletni šoli v Mariboru, kjer je deloval pod mentorstvom prof. Andreja Lorberja, vpisal v koncertno  ter pedagoško smer Univerze za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu, v razred prof. Janneta  Rättyäja (Finska), kjer je junija 2018 diplomiral z odliko.  

Je nagrajenec več kot desetih mednarodnih in državnih tekmovanj, dobitnik diplome dr.  Roman Klasinc za izjemne umetniške dosežke  (2010) in skozi vso glasbeno izobraževanje prejemnik Zoisove štipendije.  

Trobas je kot solist in član komornih ter  orkestralnih zasedb koncertiral na priznanih koncertih prizoriščih v Sloveniji, Avstriji, Franciji, Belgiji, Nizozemski, Italiji, Hrvaški in Japonski, vključno z Ishibashi Memorial Hall v Tokiju. Njegovo  ime se redno pojavlja na uglednih glasbenih prizoriščih in festivalih, med drugim v okviru Glasbene  mladine Slovenije v koncertnem ciklu GM oder, Steirischer Herbst v Gradcu, ALBA International Chamber Music Festival, Musikwochen Millstatt,  Estate Musicale del Conservatorio 2016 (Mantova), Château de Bourgon (Francija), Salieri –  Zinetti Competition Festival (Verona), Klanglicht  2018 The Festival of Sound and Vision, Konzerthaus Klagenfurt, Festival Lent, EUNIC Music  Wien, Kees van Baarenzaal (Den Haag), Glasbeno  poletje v Bohinju, Grobnik Chamber Music festival, in drugje.  

Kot solist je nastopil s simfoničnim  orkestrom Euro Symphony SFK, sodeluje z uglednimi glasbeniki, kot so Floris Willem, Ildikó Raimondi, Tomaž Močilnik, Vita Peterlin, Fabian Panisello in Plural Ensemble.  

Zraven klasičnega repertoarja se Trobas intenzivno ukvarja tudi s sodobno glasbo. Sodeloval je  pri premierni izvedbi komorne opere „Asteroid 62“  skladatelja D. Kourliandski v MUMUTH-u (GyögyLigeti-Saal), slednjo so v kooperaciji med ORF in  Univerzo za glasbo v Gradcu posneli na zgoščenko. Prav tako je član akordeonističnega tria Runaway Trio s katerim izvajajo sodobno glasbo, komponirano za omenjen sestav. Maja 2018 so izdali  svoj prvi CD pri založbi Orlando Records.  

Kot pedagog je zaposlen na Musikum Salzburg, kjer poučuje instrument harmonika, komorno igro ter vodi harmonikarski orkester.

2 leti
garancije na
skrbno izbrana glasbila