Seminar za klarinet, Jérôme Voisin klarinet

 

Seminar je že zaseden, prijava ni mogoča.

 

12. 11. 2021

Glasbena šola Mengeš, dvorana (Trdinov trg 8, 1234 Mengeš)

Jérôme Voisin
solo klarinet Filharmoničnega orkestra Radia Francije

Jérôme Voisin, rojen leta 1972 v Limogesu v Franciji, je začel igrati klarinet pri devetih letih. Po študiju na Conservatoire National de Région de Tours pri prof. Didierju Delettru je z odliko končal študij na Conservatoire National Supérieur de Musique de Lyon (razred Jacquesa Di Donata). Študij klarineta in komorne glasbe je nadaljeval pri Pascalu Moraguèsu na Pariškem glasbenem konservatoriju.  
Zmagal je na treh velikih mednarodnih glasbenih tekmovanjih, in sicer v Rimu, Pragi in  Toulonu. Veliko nastopa na številnih mednarod- nih glasbenih festivalih, pa tudi za France Mu- sique, francosko nacionalno radijsko hišo.
Od leta 2006 je solo klarinet Filhar- moničnega orkestra Radia Francije, prej pa je bil  10 let bas klarinetist v istem orkestru. Redno nas- topa tudi v Mahlerjevem komornem orkestru in Komornem orkestru Evropske Unije. Jérôme Voi- sin je z orkestri nastopal tudi na fe- stivalu Aix- en-Provence, Mozart Festwochen festivalu v Sal- zburgu, pa tudi v Torinu, Modeni in Ferrari pod  taktirkami Claudia Abbada, Daniela Hardinga, Trevorja Pinnocka, Tugana Sokhieva in Yannicka Nezet-Seguina.
Leta 2010 je ustanovil skupino Pasarela (z violinistom Maudom Lovettom, harmonikašem Brunom Mauricem in klaviaturistom Fredericom Lagardem), ki se posveča glasbi iz Južne Amerike, tako klasični, kot tradicionalni (tango, brazilska  glasba in tudi sodobna glasba). Aktivno nadgra- juje svoj sodobni repertoar; igra s skupinama TM+ in Alternance. Leta 2005 pa je z Romainom Guyotom posnel Dalbaviejev dvojni koncert za klarinet, basetni rog in orkester. V sodelovanju z Yusefom Lateefom in Miltonom Nascimentom je snemal tudi s francoskima džezistoma Stéphanem in Lionelom Belmondom (Hymne au soleil). 
Nedavno je nastopal tudi na jazz festivalih, kot so Jazz a Vienne, Banlieues bleues, La Villette Jazz Festival itd. Ima tudi certifikat učitelja klari- neta «Certificat d’Aptitude» in poučuje komorno  glasbo na Conservatoire de Boulogne-Billancourt, pa tudi na Académie de Saint-Geniez d’Olt et  d’Aubrac in klarinet na Conservatoire de Genne- villiers.
Jérômeja podpira Yamaha Music Eu- rope, igra klarinet serije CSG III. Je aktiven  podpornik podjetja Rico in igra z Rico Reserve jezički.

2 leti
garancije na
skrbno izbrana glasbila